h1

Vem/vilka

12 februari 2008

Jag behöver er hjälp.

Jag funderar på orden vem och vilka… Använder ni vem bara när ni väntar er ett svar i singularis och vilka när ni väntar er ett svar i pluralis, eller kan man också använda vem i pluralis? Alltså typ i frågor som Vem kommer ikväll? Vilka kommer ikväll?

Såna här saker börjar man fundera på då och då… :)

10 kommentarer

  1. Jag använder nog ”vem” oavsett hur många jag förvåntar mig att få som svar…


  2. Vem fungerar bra i båda fallen.


  3. Mia, ja det brukar jag också göra… Men jag blev osäker på hur andra gör… :)

    kicki, ja visst gör det… Skönt att få bekräftat att andra också tycker det! :)


  4. Jag tycker att det skulle kännas fel att använda ‘vem’ om jag väntar mig svar i pl., men jag är kanske ovanligt känslig.


  5. Jag håller med Markus. Det känns helt fel med vem om det gäller plural. Däremot kan jag inget annat språk som gör den distinktionen: engelska (who), tyska (wer), och franska (qui) funkar ju oavsett om det är en eller flera.


  6. Markus, TEE, tack för era kommentarer! Det verkar ju lite som om det är olika som gäller i Sverige och Finland… Alla finländska kommentatörer tycker att vem fungerar bra i plural, medan ni hellre vill ha vilka. Jag frågade min man (som är svensk) och han höll också på vilka. Intressant! Man upptäcker hela tiden nya skillnader mellan finlandssvenska och sverigessvenska… :)

    Orsaken till att jag undrar är att det i vår nybörjarlörobok i svenska stod just vem i singular och vilka i plural… Och vilka känns ganska främmande för mig – men nu vet jag alltså vad det är som gäller i Sverige. Och då ska jag förmedla det till mina studenter också.

    TACK för hjälpen!! :)


  7. Kan det vara så att vem passar i talspråk även i plural, men i skriftspråk borde man använda vilka?


  8. kicki, ja eventuellt – eller så är det helt enkelt olika i Sverige och Svenskfinland…


  9. kicki, nej, inte ens i talspråk funkar det med vem i pl.


  10. Markus, bra att få det bekräftat… Då verkar det alltså vara olika i Sverige och Svenskfinland… Tack! Nu vet jag vad jag ska säga till mina elever… :)

    Tänk alltså, det dyker hela tiden upp nya skillnader mellan sverigessvenska och finlandssvenska… Spännande…



Lämna en kommentar