h1

Lökig

13 maj 2009

Idag har vi haft friluftsdag. Vissa elever har sprungit sig lökiga i skogen, andra har lunkat fram i sakta mak… Första gången jag hörde detta ord var när eleverna en sen eftermiddag någon gång i höstas sa om en kompis ‘han gick hem efter idrotten för han löka .‘ Jag fattade ingenting, men de förklarade för mig att kompisen inte haft några idrottskläder och därför svettats i sina vanliga kläder så han ville inte vara kvar i skolan. Ja, alltid lär man sig något nytt. Verbet löka betyder alltså ‘svettas’ och adjektivet lökig betyder alltså ‘svettig’. Hur gamla är dessa ord, och hur pass utbredda är de? Orden används en hel del bland eleverna på min skola, strax utanför Stockholm. Vad säger ni, har ni hört dem?

25 kommentarer

  1. Jag har aldrig hört löka eller lökig. Har det nån koppling till lök? Eller kanske vitlök? En del tycker ju att vitlök luktar illa och svettlukt luktar ju också ganska illa… Ska bli kul att läsa vad andra har för kommentarer!


  2. Aldrig hört men kopplade det till finskans ”löyhkä” som betyder stank, dålig lukt. Men det låter ju lite sökt att man skulle ha lånat ett finskt ord.


  3. Netta, tack för din kommentar! Jag tycker också att det ska bli kul att läsa vad andra har för funderingar kring detta ord… :)

    kicki, intressant! Men jag håller med, det verkar inte så troligt att det är det ordet som lökig härstammar från…


  4. Jo, lökig har jag hört. När jag gick i skolan (i skåne) använde vi det i betydelsen ”svettig”. ”Att löka” betyder dock även att slappa: löka fraför TV:n, t.ex. ”Lökig” kan då även betyda lat, slpp etc.


  5. Jag hade nog mer än känsla av att lökig betyder allmänt kass. Att det även kan betyda svettig var något nytt för mig.

    Tänk om du (med flera) skulle våga ”betygsätta” min bild under inlägget ”Vi slipper…eller?”. Je fler som är med, desto bättre!


  6. ”Ju fler”, förstås. *L*


  7. Ung (blott 21) och ute i svängen som man är har man hört uttrycket ett flertal gånger (kanske främst bland yngre bekanta) och jag har alltid uppfattat det som en syftning på de s.k. ”lökringar” som uppträder i tröjans armhåla när man svettas ymnigt. En personlig association förvisso, men jag tycker inte att det låter helt orimligt. :)


  8. H, ja, jag hittade också ‘slappa’-betydelsen när jag googlade på det, men det är inget jag stött på IRL.

    AKO, tack för kommentaren! Ska titta in hos dig. :) Har varit lite dålig på bloggläsande de senaste veckorna.

    Amanda, tack för en mycket intressant kommentar! Intressant association – det hade jag aldrig tänkt på!


  9. Har aldrig hört talas om uttrycket.

    Jag associerade på samma sätt som Kicki, fast utan den finska kopplingen. För mycket lök och för mycket svett ger upphov till liknande doft-symptom… ;)

    Allt gott!


  10. Ett nytt och roligt uttryck! Det tycks vara okänt i Österbotten. Jag har aldrig hört det tidigare.


  11. Och jag assosierade ordet lökig (som jag inte hört förr) till att lökar svettas när de blir varma. Kul ord! :)


  12. Ja, lökringar kallade en svensk kompis sådana svettfläckar en man hade vid armhålarna här i Tyskland. Det tog en stund för mig också att förstå vad han menade. :)


  13. Det var en ny betydelse för mig, för mig betyder det att slappa/vara lat.


  14. Jo, jag har hört det. Främst från vänner från Skåne, eller södra Sverige… Men på senare år även från yngre människor i vårt avlånga land.


  15. Spraktidningen twittrar. Ganska bra dessutom.


  16. Här i Stockholm har jag hört några i min ålder (f.87) använda ”löka” i att slappa, typ hemma en helg. I Esbo är det nog fullständigt okänt.


  17. Alla, TACK för era intressanta kommentarer! Spännande att se vad ni skriver! :)


  18. Jag har aldrig hört löka som benämning på svettas, men hemma i gästrikland använder alla Lök som benämning på någon som försöker slippa undan arbete till varje pris.
    ”han är en sån jävla lök” eller ”sluta löka å jobba istället”.
    Inget nytt men lustigt att de två står i sån kontrast till varandra;
    En som lökar lökar ju rimligtvis inte.


  19. Jag har då och då, under flera års tid, hört (och använt) adjektivformen, men mer i betydelsen ”dålig” eller möjligen ”töntig”. ”Vilken lökig film!” tex. Verbformen har jag däremot aldrig hört. Substantivformen är väl mest känd som könsorgan… eller..? ;-) Janne ”Loffe” Carlsson fick en ”finne på löken” i filmen Repmånad, 1979. Jag var inte gammal då, men jag fnissade hejdlöst och minns det än. Tihi!


  20. Intressant att lökbegreppet verkar användas såpass olika i olika landsändar. Är själv från Göteborgsområdet och förknippar även jag ”lökigt” med något dåligt/töntigt. Tror inte jag har hört löken förekomma i något annat än i sin adjektivform.


  21. johan, P & Jon, tack för era intressanta kommentarer!


  22. Hej!
    Jag får vissa kopplingar till löklukt när jag känner att någon luktar svett.
    Alltså det är skillnad på rå lök, kokt lök och stekt lök. Alla de luktar ju olika. Man kan säga att kopiss luktar som kokt lök eller vice versa!

    Sedan finns det kvinnor som har lökiga lökar på grund av att de är lökar. :) (för lata för att tvätta sig under bysten!)

    Med vänlig hälsning

    Lisa


  23. De flesta gånger jag varit i kontakt med ordet ”lök” är inom det militära, och samtliga gånger har det används nedlåtande om individer som är arbetsskygga.

    Benämningen ”lök” används för att beskriva någon som undviker arbete till nästan varje pris. Den slöaste och mest arbetsovillige soldaten i en pluton får ofta smeknamnet ”löken”.

    Att ”löka” är i sig inte negativt. Personen som ”lökar” behöver inte heller vara kroniskt lat. Att ”löka” kan vara det samma som att passa på att vila lite under lunchen, ta en behövlig rast från arbete… Det är helt enkelt att slöa, vilket inte alltid är en dum idé.

    Den mest rimliga förklaringen till termens användning är en äldre standardiserad order som officerare kan ge på eftermiddagen: ”-På stället LÖK!” Där LÖK betyder Ledigt Över Kvällen. Permissionssedlar kunde även dessa betecknas LÖK, ledigt över kvällen. Från detta har förmodligen termen ändrats till att beskriva någon som är lat, eller tar sig ledigt när andra arbetar.

    Kanske har denna användning även något med lökens egenskaper att göra. En lök ligger mest bara i jorden, den skickar upp lite blad eller i bästa fall en blomma någon vecka per år. Så att ”löka” är rimligtvis att göra detsamma som löken, inte så mycket.

    För att svara på frågan: Inom det militära är verbet ”löka” gammalt och 100% etablerat. Eftersom att merparten av Sveriges ”mognare” manliga befolkning har gjort värnplikt bör denna användning totalt dominera bland män från ca 30år och uppåt..

    Att ”löka” skulle betyda att svettas är helt nytt för mig. Men det är en nog så rimlig användning som är både målande och självförklarande, med tanke på lukten och det välettablerade uttrycket lökringar.


  24. Jag tycker även att lökigt betyder ”dåligt”.
    Som dagens ungdomar i Linköping säger (dem jag brukar umgås med): Nä fy fan va lökigt att det inte var så!
    Även ett så kallat oflyt :P


  25. […] känns som en evighet sedan jag skrev om lökig, och ändå är det bara några få inlägg sedan jag gjorde det. Det visar väl hur extremt lite […]



Lämna en kommentar