h1

Betöd

14 februari 2009

Tidigare har jag bloggat om tröck, röck och lös, och häromdagen dök ett annat ö-verb, nämligen betöd (‘betydde’), upp i en elevtext. Jag googlade, och såg att Catharina Grünbaum skrivit om den här typen av ord. Intressant! Hon nämner även betöd, men av det hon skriver får jag intrycket att det är rätt ovanligt. Har ni hört betöd, och i vilken del av landet i så fall?

Annonser

8 kommentarer

 1. I äldre människors dialekt kan det leva kvar: ”Va bitöid he tå?” Och ho vet om jag inte själv använder den dialektformen ibland, för det känns inte alls obekvämt i mina öron.


 2. kicki, åh, intressant! Jag hade ingen aning om att det användes i Österbotten också.


 3. Jag skulle kunna säga det (på uppländska) utan att tycka att det kändes utanför sitt sammanhang, om än kanske något ovårdat/slarvigt.


 4. Johanna G, åh, kul! :) Ö-verben verkar vara populära i Uppland! :)


 5. I Gävle också :-)


 6. Det vore ju jätteroligt om ni kunde komma upp och hälsa på! :) Ni måste ju få träffa det yngsta tillskottet till gänget häruppe. Jag har inte gjort det ännu, men hoppas att det blir snart. :)

  Jag skulle aldrig fixa eller ens komma på tanken att säga eller skriva betöd och då är jag ändå en som gärna väljer ö-böjningen på andra ord. Tror aldrig att jag har hört någon annan säga det heller.


 7. Yvonne, kul! :)

  AKO, betöd är också helt främmande för mig. Kul att du använder andra ö-verb! Försöker fundera på om jag hört dig använda dessa… Är lite osäker på det, men det känns inte helt främmande. Är åtminstone säker på att jag hört en annan i gänget där uppe använda bl.a. röck och tröck.

  Och på tal om gänget ja, det vore jättekul att få träffa den yngsta medlemmen! :) Hälsa så mycket från oss när du får se underverket!


 8. Jag känner en tjej som tycker att det borde kallas för betöd istället för betydde men i alla fall i stockholm så går det inte att säga så.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: