h1

Styckeindelningsmiss

26 februari 2009

Bokrean har börjat och jag har inhandlat två böcker, Kjell Westös Där vi en gång gått (mycket efterlängtad och ett planerat inköp), och en barnbok, Richard Scarrys Fabler av La Fontaine (impulsköp). På bokrean fanns även Svenska skrivregler, som jag betalade mycket mer för bara för en månad sedan… Typiskt.

I Svenska skrivregler (s. 24) kan man läsa att man kan dela in en text i stycken på två sätt, genom att använda blankrad eller indrag. Enkelt. Detta har jag tjatat om med mina elever nu ganska länge (och det har gått hem hos i alla fall de flesta av dem). Gissa om jag då blir lite irriterad när jag märker att det i den barnbok jag nyss inhandlat finns brister i en sådan här grundläggande sak… I Fabler av La Fontaine används varken blankrad eller indrag, utan det nya stycket börjar helt enkelt på en ny rad. Slarv! Ska det vara så svårt att klara en så grundläggande sak? :( Fy skäms förlaget (eller vem som nu i sista hand är ansvarig för sådant).

Annonser

6 kommentarer

  1. Överlag verkar inte korrekturläsning stå så högt i kurs hos barnboksförläggare… Jag har blivit förvånad av en del riktigt uppenbara fel, som särskrivningar och liknande. Trist!


  2. Mia, va trist att det är så! Minns att den diskussionen kom upp någon gång under studietiden, och då handlade det om slarv i ungdomsromaner. Annars tycker jag att jag stött på en hel del missar i olika böcker från Studentlitteratur också. Trist.


  3. Blankrad är väldigt bra som styckeindelning, för då blir texten mycket lättare att läsa och överblicka.


  4. kicki, ja, jag håller med om det.


  5. Det är så sorgligt när det slarvas, speciellt i texter som vänder sig till dem som kanske inte har riktigt koll på reglerna än. Jag undervisar ju på universitetet ibland, och får ständigt förklara varför hybridstycken (att bara börja på ny rad) är olämpliga.


  6. Botilda, ja, visst är det synd! Att det ska vara så svårt med en så enkel grej…Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: