h1

Igår: Semikolonets dag

7 februari 2009

Igår var det tydligen semikolonets dag. Det missade jag…

Nåja, jag får uppmärksamma det en dag för sent då. Jag vill själv bli bättre på att använda semikolon, och jag tror att jag börjar få lite koll på reglerna för hur man använder det. Nu gäller det bara att våga!

Har du glömt hur semikolon ska använda? Kolla in vad Språkrådet skriver om semikolon.

Annonser

9 kommentarer

 1. Det är ett skiljetecken jag använder väldigt sällan, för det tycks vara svårt att använda rätt. Lika bra att använda komma eller vanligt kolon känns det som.


 2. Oj, jag borde ha ätit tårta minst på semikolonets dag! Är en av de språkfrågor jag behärskar enbart för att jag varit tvungen att förklara det åt andra otaliga gånger. Men nu vet åtminstone jag hur det ska användas. Hoppas några av studerandena också vet… :)


 3. Blev förvånad över artikelns påstående att semikolon används allt oftare. Jag har snarare upplevt det som att det är på väg att dö ut (bortsett från ;-) då). Har det börjat öka igen utan att jag märkt det?

  Själv har jag alltid varit förtjust i semikolon, och aldrig riktigt förstått vari det ‘svåra’ skulle bestå. Det är mittemellan ett komma och en punkt; så mycket mer behöver man eg. inte veta. Jämfört med de kommateringsregler man fick lära sig i skolan på min tid så är det ju en barnlek!

  Det var verkligen en imponerande lång mening i Sydsvenskan!


 4. kicki, ja, eller så är vi helt enkelt för rädda för att göra fel… Det kanske inte är så svårt?

  Mia, jag kan tänka mig att det är en fråga du fått rätt ofta. :)

  D, jag har faktiskt ingen uppfattning om huruvida det håller på att bli vanligare eller inte…

  Ja, kanske det inte egentligen är så svårt med semikolon? Problemet är väl snarast att många uppfattar det som en blandning mellan kolon och komma, och inte punkt och komma…

  Och ja, texten i Sydsvenskan var riktigt intressant! :) Imponerande!


 5. Jag har faktiskt också tyckt mig märka att fler och fler använder semikolon, yngre människor i alla fall, men att man inte vet hur det ska användas. Jag använder det väldigt sällan själv utom i smajlies. ;)


 6. D
  Blev förvånad över artikelns påstående att semikolon används allt oftare. Jag har snarare upplevt det som att det är på väg att dö ut (bortsett från ;-) då). Har det börjat öka igen utan att jag märkt det?

  Jag är inte förvånad; det är nog undertecknads vurm och frekvens som dragit upp antalet så det räcker och blir över; språkrådet läser min blogg!

  :)


 7. oj, får länka till rätt blogg


 8. AKO, ja, det är ju rätt kul om semikolon sprids lite mer! :)

  Z, :) Kul! :)


 9. Z
  :-)Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: