h1

SVO, VSO, SOV

22 november 2008

Nu har vi börjat jobba med satsanalys med niorna och det är så spännande!! Idag pratade vi lite om att svenskans grundläggande ordföljd är SVO (subjekt, verb, objekt), som i Sven äter gröt (TACK min moddelärare i högstadiet/gymnasiet för det exemplet – jag glömmer det aldrig!) Engelskan, tyskan, franskan, finskan och många, många fler språk har samma grundläggande ordöljd. Arabiskan däremot (och även en del andra språk) har VSO, Äter Sven gröt, hade jag läst i en bok. Och ja, en tjej i klassen som kunde arabiska bekräftade detta. Sedan berättade jag att persiskan, turkiskan och japanskan har SOV, det vill säga Sven gröt äter. Detta tyckte alla var lite roligt… Och det är lite intressant att subjektet alltid verkar komma före objektet i alla världens språk…

Nåja, sedan gick vi vidare och började prata om något annat. Men vi har en lärare på skolan som har persiska som modersmål, och plötsligt dök han upp utanför klassrummet. En av de minst studiemotiverade eleverna sprang och hämtade honom och han fick komma in och översätta Sven äter gröt till persiska, och visst – det blev Sven gröt äter. Alla satt och tittade i sina anteckningar – och ja, det stämde överens med det vi hade lärt oss! Vilken lycka! :) Sedan började den läraren helt spontant berätta hur det är i japanskan och jag (och eleverna också!) blev helt paff, för jag hade ingen aning om att han kunde japanska. Och visst – det blev Sven gröt äter ‘även där. Wow, eleverna tyckte det var jättespännande!! :) Vilka värdefulla ögonblick det var!!

Det här var verkligen dagens höjdpunkt!!

Just nu undervisar jag inte i svenska som andraspråk utan bara i vanlig svenska (och engelska). Men jag har de senaste veckorna varit sååå glad över att jag har svenska som andraspråk-kunskaperna och har lite koll på hur svenskan skiljer sig från många andra språk i världen och hur svenskan är uppbyggd. Jag har sååå stor nytta av det nu när vi jobbar med grammatik på olika sätt. Härligt! Jag visste väl att de tre terminerna med extra studier i svenska som andraspråk inte på något vis skulle vara bortkastade! Sedan finns det tusen saker inom svenskämnet som jag INTE har koll på, men det är underbart att känna att jag har koll på åtminstone en liiiiten del av det… :)

Annonser

7 kommentarer

 1. ”det är lite intressant att subjektet alltid verkar komma före objektet i alla världens språk…”

  Nja, det tror jag väl knappast. Mina språkkunskaper är rätt ringrostiga, men både latinet och grekiskan kan ju kasta om orden litet hur som helst så de klarar säkert det också. Något perfekt exempel har jag inte tid att leta reda på, men om du nöjer dig med dativobjekt så finns det gott om NT-fraser av typen ‘Sade [åt] honom Jesus: …’. VOS.

  Och svenskan kan ju utan problem åstadkomma OVS: ‘Det här skrev jag nyss’.


 2. D, oj då, jag uttryckte mig lite otydligt.

  Givetvis kan objektet ibland komma före subjektet i många språk. Även i svenskan kan vi ju, precis som i ditt exempel, placera objektet först i satsen. Men när man talar om SVO-, VSO- och SOV-ordföljd så handlar det om den grundläggande ordföljden i olika språk, den ordföljd som är absolut vanligast när man ska säga en så enkel sats som Sven äter gröt. Och då verkar det, enligt lingvister, som om objektet sällan kommer före subjektet. Jag har för mig att jag läst om det på flera olika ställen, men nu senast i Lars-Gunnar Anderssons Språktypologi (tror jag den heter, har inte den till hands just nu…).


 3. Så där intressanta lektioner hade aldrig jag när jag lärde mig svensk grammatik i den glada(?) forntid(?). Låter som om du är en mycket bra lärare!


 4. Jag kan inte, hur jag än anstränger mig, minnas något från en enda lektion i svensk grammatik… Hoppas ingen av mina svenskalärare ser det här.

  Däremot var det jättekul – och just så där intressant – att läsa ”allmän språkkunskap” – valde t.o.m. bort latinet för att det ämnet verkade (och visade sig vara) så spännande. För varför ”bara” läsa latin när man kan få veta en massa om olika språk, jämföra, och se något av ordens historia? Det var verkliga höjdpunkter, högtidsstunder, närmast!

  Trots att läraren dök på mig som en hök hela tiden med sina kluriga frågor. Man var tvungen att vara helskärpt hela tiden…

  De lektionerna glömmer jag aldrig!


 5. Johanna G, tja, om jag är bra lärare vet jag inte, men jag tycker att grammatik är så roligt! :) Och jag kan i alla fall en del om grammatik och tycker att det är kul att ta upp saker på lite annorlunda sätt, åtminstone ibland! :)

  Charlotte, jag förstår att det var intressant! :) Jag började på A-kursen i lingvistik för några år sedan och det var jätteintressant!! Jag hann visserligen bara med ett moment av kursen då, men det var så spännande! :)


 6. (Och i svenskt teckenspråk är det ofta VSO som gäller. Eller SVSO.)


 7. Mackan, intressant!! Det hade jag ingen aning om… TACK för den upplysningen! :)Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: