h1

Vinterklåddin

30 juli 2008

Min plan är att ta vinterklåddin åå me under den närmaste veckan. Får se om det lyckas. Är det någon av er som vet vad det betyder? Jag gissar att åtminstone Ika vet… :)

Annonser

11 kommentarer

 1. nä, jag vet inte. jag skulle ha gissat på vinterkläderna, men årstiden är ju helt fel, så det kan det väl inte vara?


 2. Du gissar alldeles rätt. :)
  Själv tog jag vinterklåddin i lördags.


 3. Ingen aning… men utgående från Ikas gissning kanske det kan vara årets första utebad?


 4. Netta, din kommentar hade fastnat i skräppostfiltret igen – vet inte alls varför!!! Men nu är den här där den hör hemma… Och nej, vinterkläder är det inte… :)

  Ika, jag visste väl det! :)

  Mia, bra gissat! :) För att vara exakt så ska man doppa sig helt och hållet, huvud och allt. Och det gjorde jag faktiskt idag!! Otroligt härligt var det. Jag hade inte simmat utomhus på två år, så det var nog på tiden nu… :)

  Men… vad är klåddin egentligen för ord? Vad betyder det? Har någon några tankar kring det? Har det något att göra med vinterkläder, som Netta gissade på? Att man liksom sköljer av sig den smuts som samlats på kroppen under vintern? Nåja, inte riktigt, men ni förstår kanske vad jag menar… Jag associerar vilt nu… Och hur pass utbrett är uttrycket ta vinterklåddin åv se? Vad används det, vet någon?


 5. Måste tyvärr erkänna att jag gick bet på ”vinterklåddin”. Det är alltså inte ett ord vi använder något norrom Vasa. Om jag hade gissat hade jag trott på ett klädesplagg, kanske vantar.


 6. Jag är faktiskt lite chockad av insikten om att vinterklåddin är okänd norr om Vasa. Jag som trodde att det här var ett allösterbottniskt ord!

  My – det här med att huvudet ska doppas, det visste jag inte. Var har du lärt dig det?
  Annars har jag alltid tänkt på vinterklåddin som något smutsigt som man måste få av sig när det blir sommar och vattnet uppnår simvänliga temperaturer igen.


 7. kicki, intressant att ordet inte används norr om Vasa… Jag undrar hur pass utbrett det är söder om Vasa-trakten…

  Ika, vet du om man talar om vinterklåddin i Närpes? Och ja, att huvudet ska doppas har vi alltid pratat om hemma, och jag kollade det med fammo och faffa och de bekräftade det. Men det kanske är olika i olika byar…? Faffa var också inne på att det är något smutsigt som man ska få av sig när sommaren kommer.


 8. Som Netta så skulle jag ju, om inte årstiden varit fel, ha trott att det handlade om att ta av sig vinterkläderna, lägga undan dem för sommaren, men nu när jag sett vad ni skrivit så undrar jag ju om det inte etymologiskt har att göra med ‘klåda’, ‘vinterklåda’, sådan man får när man inte badat sedan jul… Enda problemet med det är väl att jag antar att ni brukat hålla er med bastu även i den svenska delen av Finland? Och då borde ni ju hållit er lite renare om vintrarna än rikssvenskarna gjorde förr i tiden.

  Fast det är klart: löss och loppor och sådant otyg ger ju också klåda, och de försvinner väl inte med bastubad. Å andra sidan försvinner de inte med utebad heller. Kan man tänka sig att det där med vikten av att doppa huvudet kommer sig av att man förr passade på att kleta in håret med någon form av avlusningsmedel? Och att det en gång i tiden också ingick i ritualen att tvätta alla kläder och städa hela huset, så att man blev av med vägg- och klädlöss på en gång?


 9. D, tack för din intressanta kommentar! Din tolkning klåda var verkligen intressant! Rent innehållsmässigt skulle det kunna vara så, men språkligt stämmer det inte riktigt, i alla fall inte i min dialekt. Vi har fortfarande kvar tregenussystemet i min dialekt, och klåddin är ett maskulint ord (-in är ändelsen som anger bestämd form av maskulina ord), medan klåda är ett feminint, och i bestämd form heter det klådon (uttalas med långt å, precis som i standardsvenska). Så därför verkar det inte riktigt stämma överens… Men innehållsmässigt skulle det ju funka hur bra som helst!


 10. Det var ju ett problem förstås…


 11. D, ja… Men det var en oerhört intressant tanke du kom med!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: