h1

Får

5 november 2007

– Far, får får får?
Nej, får får inte får, får får lamm.

Jag kunde inte hålla mig – var tvungen att dela med mig av detta åt mina nybörjarelever nu ikväll när vi råkade komma in på ordet (verbet) får… Och när de väl förstod den lilla vitsen (eller vad man nu ska kalla den) så tyckte de att det var rätt kul att få ta del av lite språklekar på svenska också… :) Och det är så värdefullt att få skratta lite tillsammans i klassrummet. Verkligen.

Har ni andra språkleksbidrag, som kan få oss att åtminstone småle lite i höstmörkret?

Annonser

10 kommentarer

 1. Det är lite tomt på språklekar i mitt huvud för tillfället, de dyker säkert upp när jag stänger av datorn….

  Däremot måste jag ju kommentera och säga att det är jättekul att du delar med dig av svenskans språklekar till dina elever! åste ju vara stimulerande för språkinlärningen. Jag minns för övrigt fortfarande den känsla av seger som jag upplevde på folkhögskolan en av de där första dagarna, när jag förstod ett skämt på finska utan att någon förklarade det för mig.


 2. Do you speak English?
  Nä, jag spikar en låda.

  Så gammalt att man mest bara suckar… men om man inte kan svenska och inte hört det förr kan det kanske vara kul. :) Kommer inte på fler just nu, men du borde kolla i nån gammal Kalle Anka…

  Annars – jag håller på och läser Anna Bondestams Vägen till staden och Stadens bröd, har du läst dem? Kom att tänka på dig, att du kunde tycka om dem, bl.a. för att dialogerna är skrivna på dialekt (och ”staden” är ju Jakobstad – fast det egentligen inte sägs klart ut). Och annars också intressant förstås. :)


 3. Ika, ja, jag tror också att språklekarna kan vara till nytta i undervisningen – det är värdefullt att kunna ”skratta på det nya språket”, eller kunna förstå skämt på det nya språket.

  Mia, känner du till fortsättningen på spik-historien?

  – Oh yes
  – Nej, åt höns

  Ja visst suckar man lite, men lite kul är det också! :)

  Nej, jag har inte läst något alls av Anna Bondestam, men det borde jag kanske göra… Tack för tipset! :)


 4. Ja pa ja, pa to naa? Ti ta te ti naa. Ordlek på dialekt om någon förstår:)Där kom förresten partikeln naa med i första exemplet.


 5. Kanske inte riktigt en språklek i stil med får får får (den ÄR verkligen roligt!), men ändå… ”i åa ä e ö” – att säga en mening med bara vokaler.


 6. En variant av denna vokalramsa finns också på Malaxmål. Jag kan inte själv prata den dialekten, men jag har hört att det låter ungefär som ”ä e i öy i åe, å i öye ä i å” (det är en ö i ån, och i ön är en å).

  Andra roliga är på P:öredialekt ”ja ha jaa, ha haa yamaha ha!” (ja han, ja, han har Yamaha han!).

  kicki: Tö ska taa ite té tité!


 7. Kicki, oj intressant!! :) Det där första med pa förstod jag, men tyvärr inte den andra… :( Men va värdefullt med språklekar på dialekt!! TACK!

  Elisabeth, va kul – det var ju rätt speciellt!! :) När jag läste det kom jag att tänka på nåt som en dansk kille lärde mig för nåt år sen…

  Æ Æ U Å Æ Ø I Æ Å Æ Æ
  ‘jeg er ude på øen i åen, jeg er’

  Så sa man på hans dialekt, en mycket komplicerad och svårförståelig dansk dialekt, vad jag förstod…

  Jukk, spännande!! :) Jag kommer ju inte själv från Malax, men inte så längt därifrån precis, och ja – jag kan känna igen det, det är ungefär så det låter där… :)

  Det där med Yamaha va ju rätt kul faktiskt :)

  Och det där sista troooor jag att jag förstår, men är inte helt säkert…

  TACK allihop – va kul att få ta del av era språklekar!! :)


 8. …..en gång är ingen gång..men…
  två gånger är en gång-gång….


 9. Z, det hade jag faktiskt inte hört förr… :) Kul! :)


 10. […] och lingvistik Fler språklekar november 13th, 2007 Förra veckan skrev jag att jag lärt mina nybörjarstudenter en svensk språklek. Igår berättade en av dem att hon skrivit ner denna språklek i ett mail till sina vänner i […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: