h1

:)

23 september 2007

Jag är lite sent ute, Haydee och Matias skrev om det här redan i onsdags så jag är lite efter men tycker ändå att det är värt att skriva om det, för det är en så stor och viktig språkgrej.

Den stora nyheten: smileyn fyller 25 år. Helt otroligt… Jag undrar hur länge jag använt såna – kanske 10 år, högst. Den ursprungliga varianten såg ut såhär: :-). Jag är en ganska stor användare av dessa, men jag håller mig till :) och någon enstaka gång :(. Erkänner villigt att jag känner mig som en analfabet på detta område. Har ingen aaaaning om vad många av de otaliga varianter som finns betyder. Därför ger jag er en uppgift: skriv ner vilka ni brukar använda och vad de betyder, så kanske jag lär mig lite mer… :)

Och en sak till – vad kallar ni dem? I SAOL kallas de smiley (pl. smileys), medan Viveka Adelswärd i boken Ord på glid* (2001) talar om smilisar. Själv säger jag faktiskt, påverkad av Adelswärd, rätt ofta smilisar (gillar det ordet, det är så sött :)) och ibland smilgubbar, och ja, ibland också smiley. Men jag tycker att smiley är så bökigt att säga i pluralis, i alla fall i min mun. Ofta blir det då smajlisar, för att skriva det precis som jag säger det… 

Och ja, vad ska man då med dessa tecken till? Jag tycker att det är ett utmärkt exempel på hur spåket och kommunikationssätten förändras – man söker nya vägar att uttrycka sig på. Inget fel med det – språklig kreativitet är ALLTID bra, i sammanhang där det passar sig. I textsammanhang där utrymmet är begränsat (t.ex. sms) är det ju oerhört behändigt att använda smilisar (eller vad man ju väljer att kalla dem). Spännande att se hur ny teknik ger upphov till nya kommunikationssätt! :)

Oj oj oj, det blev några smilisar i detta inlägg faktiskt… Jag har blivit lite beroende av dem. De få som jag behärskar alltså… :) Men jag ser fram emot att lära mig fler! :) God natt!

*En fenomenalt bra (populärvetenskaplig) bok om hur språket förändras! Det är flera år sen jag läste den nu, men den gjorde stort intryck på mig! Rekommenderas!

————————————————————————————

Kommentarer från bloggen.fi/my

Inkommet 23.9.2007 13:21:18

Jag säger och skriver oftast smajlis. Har en känsla av att jag mest skriver om dem i mindre officiella sammanhang, kanske därför jag täcks använda den där stavningsformen? Tillsammans med en av mina vänner kallar jag den för Smaj-Lis, vilket förstås inte hörs så bra, men syns desto bättre över msn. Jag är också lite tråkig när det gäller smajlisar, använder oftast bara samma. Den glada :) är vanligast, fast jag skulle inte för allt i världen vilja vara utan blinkningen ;). Mellan varven finns det också behov av en ledsen :(, eller av en förvånad :o. Det roliga med den förvånade är ju att om man är riktigt förvånad är det bara att öppna munnen lite mer :O. Ord på glid hade jag som lunchlektyr i somras, de gånger jag inte hittade sällskap på Arken. Hann dock aldrig genom den, och var inte så engagerad att jag brydde mig i att fortsätta hemma. Jag tyckte att den kändes lite föråldrad, sådär som saker som är superaktuella när de skrivs blir väldigt hastigt. Skulle gärna se en uppdaterad version av den, en som inte målar upp framtidsversioner av det vi redan ser som vardagsmat.

Ika
http://cassiopeia81.wordpress.com/

Svar:
Tack för den kunskap du delar med dig av :) Det var ett tag sedan jag läste Ord på glid, kanske tre år sen, och jag minns att jag då tyckte om den i alla fall… Men visst, sånt här blir föråldrat väldigt fort, men samtidigt kan det ju vara intressant att se hur snabbt språkutvecklingen går framåt också… (att sånt som hon skrev då redan är föråldrat, liksom). Minns att jag tyckte att kapitlena som handlade om nya ord under olika årtionden var väldigt intressanta.

Inkommet 23.9.2007 15:49:52

det är nog mest :) eller :(, inget annat.

C
http://bloggen.fi/lillaC

Svar:
Ja, som för mig då…

Inkommet 23.9.2007 18:16:59

Samma här, de två ovannämnda är mina favoriter:)

kicki

Svar:
Ja, de är ju enkla och tydliga :)

Inkommet 24.9.2007 11:10:17

Jag använder i princip de som Ika nämnde, men ibland också den lite besvikna/bekymrade/ledsna :/ – som inte är fullt lika ledsna som :(. Ja, och storskrattaren :D använder jag också gärna!

Mia
miajohanna.blogspot.com

Svar:
Aha, där lärde jag mig några till (som jag väl typ aaaanat vad de betytt men inte varit helt säker på). Tack för det! :)

Inkommet 24.9.2007 14:00:10

Jag brukar använda glad :), skratt :D, ledsen :(, flirt ;), puss :-*, förvirrad :S och :P =slurp/usch/hehe…

Henni
http://bloggen.fi/hennilin

Svar:
OJ oj oj – TACK! :) Hehe, kul, nu har jag fått några till som jag kan använda… :) (oj fast det blev visst den samma gamla vanliga här ändå…)

Annonser

One comment

  1. […] har jag bloggat om liknande saker här, här och […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: